Info Boekje

Infoboekje

 

INHOUDSOPGAVE:

Scouting

Lees dit eerst

Hallo

Scouting in Blitterswijck 

Spelplan Welpen

Spelplan Scouts

Installatie

Uniform

Scoutshop

Contributie

Verzekering

Afspraken

Wat kost scouting?

Kamp

P.U.K

Gedragscode Leiding

 

LEES DIT EERST

Beste lezer,

Dit is het digi-informatieboekje van Scoutinggroep de Meuleberg in Meerlo-Wanssum. Het boekje is bedoeld voor iedereen die wat over ons en onze club wil weten.

Er staat natuurlijk niet alles in. Dat kan ook niet, dan zou dit boekje immers gigabites dik zijn… Wat er niet in staat kun je altijd vragen. De grootste slimmeriken hebben vroeger het meest gevraagd! Achteraan staat een namenlijst met telefoonnummers en meeladressen!

Veel plezier bij het lezen!

Leiding en bestuur De Meuleberg

HALLO, “scout van de Meuleberg”

We vinden het hartstikke leuk dat jij voor scouting kiest en daarom willen we jou graag het een en ander over scouting vertellen.

SCOUTING is een vrijetijdsvereniging waar je allerlei leuke, interessante, spannende, avontuurlijke, sportieve en gezellige dingen kunt beleven. Er was ooit eens een meneer Lord Baden-Powell in Engeland die allerlei ideeën had over hoe je op een avontuurlijke manier bezig kunt zijn. Die ideeën zijn in de loop van de jaren een beetje bijgeschaafd zodat ze bij deze tijd passen.

SCOUTING is niet alleen in Meerlo-Wanssum. Ook in plaatsen zoals Horst, Oirlo, Venray, Wellerlooi en nog veel meer andere plaatsen in Nederland. In totaal zijn er zo’n 100.000 leden in Nederland en ook nog eens 25.000 leiders, leidsters en andere mensen die het mogelijk maken dat ook jij bij scouting kunt zijn. En niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld ben jij met nog zo’n 22 miljoen anderen. En dan zijn er nog die vele miljoenen die ooit eens bij scouting geweest zijn. Je hoort ze er nu nog allerlei verhalen over vertellen…

SCOUTING kun je herkennen aan het uniform. Iedereen in scouting is even belangrijk: of je blank bent of kleurling, katholiek of moslim, rijk of arm, dik of dun, gezond of gehandicapt, intelligent of gewoon slim. Het uniform zegt dan eigenlijk: “Zie je wel dat er geen verschil is!”

SCOUTING is voor jong en oud. Maar iedere leeftijdsgroep heeft z’n eigen spel. Laten we maar eens bij de Welpen beginnen, vanaf 6 jaar. Dit is een gemengde spelgroep met jongens en meisjes. Als je in groep 7 van de basisschool zit ga je naar de leeftijdsgroep van de SCOUTS: jongens en meisjes. Als je van de basisschool af gaat, zijn er de Tusco’s. Boven de 14 jaar ga je als EXPLORER verder en dat kan wel duren tot je 18 jaar bent. Heb je daarna nog zin, dan is er nog de JONGERENTAK en kun je LEIDER of LEIDSTER worden.

Dit is het officiële vignet van de Scouting

SCOUTING IN BLITTERSWIJCK

Is begonnen in Blitterswijck, september 1986. Met 3 jongens, 1 leidster en 1 leider. Een half jaar later was er al een groep van 15 leden. Toen is er ook een bestuur gekomen en een naam en zo. Voortaan was het dus officieel: “Scoutinggroep de Meuleberg”. Dat was op 15 februari 1987. En elk jaar komen er weer nieuwe kinderen bij.

SPELPLAN WELPEN

Onze jongste groep heet de welpen deze is voor de jeugd van 6 t/m 9 jaar. Waar gaat de welpengroep over? 
De insteek van onze welpengroep is om de kinderen kennis te laten maken met scouting en de avonturen die hier bij horen.
Dit betekend dus veel buiten zijn en samen met je groep de natuur ontdekken, vuur stoken en actieve spellen die het groepsverband versterken. Wat op het begin nog wel spannend kan zijn veranderd al vaak snel in een hechte groep die veel samen optrekt. Naast de reguliere programma’s die elke zaterdag tussen 14.00 en 16.00 plaatsvinden gaan we natuurlijk ook op kamp. Op kamp gaan heet bij de Welpen bivakkeren, meestal in een blokhut of zo. Maar natuurlijk hoef je dat allemaal niet alleen te doen, dat doe je samen met een paar leiders, leidsters en de teamleider.

SCOUTS / TUSCO’S
Een groep van 20 tot 30 scouts heet een GROEP. Maar omdat je binnen scouting vaak in kleinere groepjes speelt, is deze GROEP verdeelt in subgroepjes (een PLOEG), elk met een eigen naam en een eigen gekozen ploegleider (PL). Met zo’n ploeg beleef je dan allerlei avonturen. Je trekt er samen op uit, de wijde wereld in. Daarbij heb je dan leiders en leidsters, die je helpen en ook hier is er nog een teamleider. Wij hebben binnen onze scoutinggroep de scouts in twee groepen verdeeld. De jongste scouts hebben op zaterdagmiddag groep. Deze groep noemen we gewoon scouts. De oudste scouts noemen we Tusco’s en hebben ook op zaterdagmiddag groep

EXPLORERS

Dit zijn jongens en/of meisjes vanaf 14 jaar die al wat meer willen. Het begint al aardig op een vriendenclub te lijken. Vrienden die al wel een beetje zelfstandig hun eigen programma’s organiseren en uitvoeren. Deze Explorers hebben dan ook een eigen bestuur: een voorzitter, een penningmeester en iemand die de materialen verzorgt. Er is een begeleider bij de Explorers die het reilen en zeilen in de gaten houdt.

JONGERENTAK.
De echte doorgewinterde enthousiaste scoutleden, die helemaal zelfstandig hun programma kiezen, voorbereiden uitvoeren en nabespreken. Je bent al 18 jaar of ouder als je bij de Jongerentak gaat. Er is een soort adviseur, maar die is er maar zijdelings bij betrokken. De leden doen alles zelf. Ze dragen ook zelf bij in de kosten van hun activiteiten De meeste jongerentakkers willen ook graag leider of leidster zijn bij scouting, maar dat hoeft natuurlijk niet.

VRIENDEN
Stop je na de Jongerentak of leiderschap en wil jij je actieve loopbaan bij scouting beëindigen, dan word je automatisch lid van de “Vrienden van Scouting”. Je bent geen officieel lid meer, maar je hoort er nog wel bij. Want bij de scouting geldt:

Eenmaal een scout, altijd een scout!”

De Vrienden komen een paar keer per jaar bij elkaar, zomaar voor de gezelligheid. Zo kunnen ze toch nog het een en ander blijven volgen.

Eigenlijk kun je bij de scouting alle dingen doen die jij als Esta leuk vindt. Maar samen met de leiding zorg je er natuurlijk wel voor dat je van alles wat doet. Dus niet iedere week vuurtje stoken of knutselen. Kijk hieronder maar eens wat voor leuke dingen je allemaal kunt doen.

MUZIEK EN TONEEL
Lekker verkleden, je gezicht verven en dan maar toneel spelen. Of wil jij liever zingen rond een kampvuurtje? En wat dacht je van het luisteren naar een spannend verhaal!
Trouwens, dansen in een disco is toch ook leuk?

HANDIGHEID
Wel eens papier gemaakt? Of een T-shirt beschilderd? Vast niet, maar bij de scouting kun je dat allemaal proberen. Of vind jij het leuker om te kleien of te knutselen met papier? En je leert ook om te werken met allerlei gereedschap. Word je nog eens een echte doe-het-zelver!

SPORT EN SPEL
Een simpel tikspelletje? Ja, dat doen we ook wel eens. Maar bij de scouting is zelfs een simpel tikspelletje spannend. Met de echte Welpen doen we allerlei spellen in het bos. Niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds in het donker! Want wat is nou leuker dan buiten rennen en stoeien? Of met z’n allen voetballen tegen de leiding?

MILIEU EN NATUUR
Bij de scouting leer je ook van alles over de natuur. Soms bouwen we vogelhuisjes. Of helpen we in de winter de vogels met eten zoeken. En hoe moet jij je eigenlijk gedragen in de natuur? Of wil jij misschien leren om het weer te voorspellen? En als je thuis een konijn hebt, dan kun je er bij ons van alles over te weten komen. Handig, of niet soms?

COMMUNICATIE

Een moeilijk woord, maar het betekent: berichtjes aan elkaar doorgeven. Via de telefoon of met de post. En wat dacht je van de computer?
Je kunt iets leren over geheime boodschappen (altijd leuk als je vader je briefjes niet kan lezen…) of over seinen.

SOCIAL MEDIA
Ook de scouting zit op social media!
Dit betekend dat iedereen op de hoogte is van de laatste nieuwtjes binnen de vereniging.
Natuurlijk worden er ook foto’s gemaakt om het plaatje compleet te maken. Wanneer je lid wordt van de scoutinggroep de Meuleberg stem je hier automatisch mee in. Echter wanneer er een foto’s zijn gemaakt waar je op staat kunnen ze natuurlijk in overleg worden verwijdert.

ETEN
Een broodje bakken boven een kampvuurtje is natuurlijk altijd leuk. En we bakken wel eens koekjes. Maar we hebben het ook over gezond eten. En hoe eten ze eigenlijk in Japan?
Heel deftig eten kan ook bij de scouting. Maar dan moet je natuurlijk eerst weten hoe je een tafel moet dekken. En hoe je lekker eten kunt koken!

SCOUTING
Vuurtje stoken? Ja, dat mag bij ons. Maar wel op de goede manier. Verdwalen? Dat doen wij nooit. En jij kan ook leren om niet meer te verdwalen. Met de kaart in de hand op stap door Nederland. En verder gaan we ook nog eens een paar keer per jaar op kamp. Want op zo’n kamp beleef je altijd knotsgekke avonturen!

VEILIG EN GEZOND
Weet jij wat je moet doen bij een bloedneus? Of als jij je hand verbrand hebt? Wij weten het gelukkig wel en willen jou dat graag leren. Want een beetje weten van E.H.B.O. is altijd handig. En als we gaan fietsen dan moet je fiets wel in orde zijn. En hoe moet je eigenlijk veilig fietsen met een grote groep kinderen?

UITVINDINGEN
Word zelf een Willie Wortel en bedenk een mooie uitvinding. Of bouw een snelle racewagen. Met lampjes en batterijen kun je ook leuke dingen doen. Dan kun je misschien de volgende keer het licht van je eigen fiets wel maken.

GEVEN EN NEMEN
Samen met een groep kinderen iets doen, dat is niet gemakkelijk. Dat moet iedereen leren. Want ieder mens is weer anders.
En wat moet je doen als je gepest wordt? Trek jij je er niets van aan of sla je er meteen op los? Best wel moeilijk, maar met z’n allen komen we er wel uit.

ANDERE WERELD

Hoe leven de mensen in Amerika of China? Wat voor spelletjes spelen de kinderen daar? Of ga je liever terug in de tijd? Naar de Romeinen bijvoorbeeld. Maar je kunt ook vooruit kijken. Probeer maar eens te bedenken hoe Nederland er over 100 jaar uitziet!

AVONTUUR
Hou jij van fantaseren en dromen? Dan is dit echt iets voor jou. Bedenk zelf de gekste avonturen. Of hou jij meer van het echte avontuur. Hutten bouwen in een boom of een overlevingstocht dwars door het bos?

Dit is het vignet van Scoutinggroep de Meuleberg uit de gemeente Meerlo – Wanssum

SPELPLAN SCOUTS

Wat ga je allemaal doen bij scouting?
Teveel om op te noemen zeggen ze soms wel eens. En eigenlijk is dat ook zo: je kunt het zo gek nog niet bedenken, of scouting weet er wel raad mee.

SPORT EN SPEL
Spelen in het dorp, in het bos, met water, met elkaar, overdag en ‘s avonds, met regen, met sneeuw en ga zo maar door. Allerlei spellen om lekker met elkaar te spelen.

VEILIGHEID
Hoe knutsel je op een veilige manier. Heb jij je fiets wel helemaal in orde? Hoe ga je met vuur om en hoe met blusmateriaal? Wil je wat van EHBO weten, zodat je anderen en jezelf kunt helpen als dat nodig is?

KAMPEREN
Zo maar voor een weekendje. Hier ergens in de buurt. En voor de grotere al wat verder weg. Of wat dacht je van een hele week op zomerkamp? Met tenten, zelf eten koken, excursies, zwemmen en een hele week vol met leuke programma’s.

KOKEN
Van een eenvoudig potje thee koken op een houtvuur tot en met een uitgebreid banket. Maar vooral primitief. Stokbrood en kabobs. Een heerlijke soep van eetbare planten en kruiden. O ja, een wedstrijdje in koken is natuurlijk nooit weg.

EXPRESSIE
Moeilijk? Helemaal niet. Gewoon hartstikke leuk. Een eigen videoclip maken of een diaserie. Een zelfgemaakt circus met daarbij jezelf als artiest. Of face-painting. Met muziek wat doen. Of creatief wat knutselen. Kom maar op met je ideeën!

NATUUR EN MILIEU
Kunnen we wat doen voor bedreigde diersoorten? Hoe staat het met de watervervuiling? Recycling iets voor ons? Proeven doen in de natuur is leerzaam en heel leuk.

SAMENLEVING
We leven op deze wereld samen met andere mensen, dieren en planten. Dat noemen we nou een samenleving. Hoe gaan we om met die samenleving en wat voor een rol speel jij daarin.
Samenwerking, mijn betekenis en mijn mening.

PIONIEREN
Met hout en touw van alles en nog wat bouwen: een hangmat, een luie stoel, een keuken, een vlot, een vlaggenmast en nog veel meer. Maar ook met touw alleen, kun je van alles doen. Een Indianenbrug, een fluitekoord, allerlei soorten knopen.

ZWERVEN
Met kaart en kompas erop uit trekken. Een HIKE beleven; Een nachtoriëntatie voor de ervaren scouts. Allerlei tochten met opdrachten en geheimschriften.

INSTALLATIE

Als je bij scouting gaat is het natuurlijk eerst even wennen. Nadat jij 2 of 3 maanden kennis hebt gemaakt, wordt het tijd dat je geïnstalleerd wordt. Je hoort er vanaf dan helemaal bij. De installatie is best wel een plechtig moment. Je ouders zijn daarbij ook van harte welkom, net als je broers of zussen, opa’s en oma’s. Je uniform wordt tijdens die installatie dan ook helemaal compleet. Met de groepsdas en insignes en zo.

Maar ook als je al wat langer bij scouting bent en je naar een andere speltak gaat is dat even een moment om bij stil te staan. Je zegt vaarwel tegen een groep waar je toch leuk bij hebt kunnen spelen, je neemt afscheid. Je gaat naar een oudere groep, met nieuwe ideeën en nieuwe uitdagingen. Je zult daar opgenomen worden. Dat is een nieuw welkom. We noemen dat bij de scouting “overvliegen”.

Vaak wordt de installatie met de hele groep gedaan, maar soms kan een speltak zelf beslissen, wanneer en hoe het installeren gebeurt.

UNIFORM

Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding.

Elke week, als je naar de scouting gaat, doe je je uniform aan. Dat doen voetballers immers ook als ze gaan voetballen. En als het heel warm weer is, trek je maar een T-shirt met korte broek aan. Bij koud weer heb je een lekkere dikke trui over je uniform aan. Het kan wel eens gebeuren, dat je andere kleren nodig hebt, zoals sportkleding. Dat hoor je dan wel van ons wel.

Blouse of trui
Deze wordt aan het begin van ieder Scoutingseizoen door de vereniging besteld. Geef maar aan de leiding door welke maat je hebt. Denk er wel aan, dat je in die blouse of trui (flink) moet kunnen groeien. Esta’s dragen een rode scoutingtrui. Scouts hebben een beige blouse en de Explorers en Jongerentak hebben de kleur brique = roodbruin.

Broek
Deze is voor iedereen hetzelfde: donkerblauw. Donkere spijkerbroeken zijn prima. Houd er wel rekening mee, dat je met zo’n broek moet kunnen ravotten.

Groepsdas
Die krijg je van de club te leen zolang je bij scouting bent. Als je stopt, krijgen wij hem weer van jou terug.

Insignes en zo
Krijg je bij de installatie. Daarbij hoort dan het Scouting Nederland vignet waaraan je kunt zien dat je bij Scouting Nederland bent aangesloten, het groepsvignet zodat je kunt zien of je W, Scout of Explorer bent. Verder krijg je een naambandje van Scoutinggroep “de Meuleberg” en tenslotte een leren dasriempje.

Extra trui
De Welpen hebben al een trui als uniform. Maar de Scouts en Explorers kunnen bij de Scoutshop ook truien kopen met de opdruk “Scouting”. Als je die liever draagt dan een gewone trui over je blouse, dan vinden wij dat prima. Het moet niet, maar het mag wel. Er zijn twee kleuren: rood met blauwe letters of blauw met rode letters.

Nog een tip: als je iemand weet die stopt met scouting of naar een andere leeftijdsgroep gaat, kun je misschien de blouse met insignes overnemen. Je kunt dat kenbaar maken door een briefje op het prikbord in de Blokhut te hangen.

SCOUTSHOP

Scouting heeft een eigen winkel waar je allerlei scoutische zaken kunt kopen zoals een uniform, insignes, rugzakken, een kampeeruitrusting, kompassen, boeken en leuke scoutingcadeaus. Die winkels zijn onder andere in Eindhoven, Arnhem en Maastricht. Maar je kunt de spullen ook bestellen. Vraag iemand van de leiding maar naar de Scoutshopcatalogus. Daar staat in hoe je moet bestellen en waar. Je kunt natuurlijk ook op internet kijken bij de volgende site;

www.scouting.nl

CONTRIBUTIE

Als je bij een vereniging gaat, betaal je contributie. Ook bij ons is dat het geval.

Met die contributie:

 
  • Kunnen we jou een leuk scoutingspel bieden, elke week opnieuw. Je hebt natuurlijk in het begin al gelezen hoe en wat we allemaal gaan doen.
  • Heb je een abonnement op het Scouting Magazine. Dat komt om de twee maanden en daar staan allerlei wetenswaardigheden, nieuws, adressen, stripverhalen en nog veel meer in. Allemaal over de scouting.
  • Kunnen we contributie aan Scouting Nederland betalen.
  • Kopen we spel- en kampeermaterialen, waar jij dan weer gebruik van kunt maken.
  • Ben je verzekerd als je eigen WA-verzekering niet dekkend is.

Betalingen
Rond de herfstvakantie dient de contributie te worden betaald. Je ouders krijgen hierover vanzelf bericht. Ook wordt dat de eventueel bestelde scoutingkleding verrekend.

VERZEKERING

Als je lid bent van onze scoutinggroep ben je ook verzekerd voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) en ziektekosten.

De WA-verzekering die we bij scouting kennen is altijd secundair. Dat wil zeggen dat eerst jouw eigen thuisverzekering wordt aangesproken. Is er duidelijk sprake van een collectieve- of groepsaansprakelijkheid, dan ben jij verzekerd tegen die kosten.

Persoonlijke eigendommen zijn bij ons NIET verzekerd. Daarom is het wel altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten als je op kamp of bivak gaat. Sommige ouders hebben een doorlopende reisverzekering afgesloten voor het hele gezin. Voor de kinderen die geen doorlopende reisverzekering hebben wordt door de Meuleberg een reisverzekering afgesloten tijdens en kamp. Hiervoor betaal je dan wat extra naast het kampgeld. Je fiets is bij ons niet verzekerd, of je bril!

Voor vragen over verzekeringen kun je altijd terecht bij onze penningmeester.

AFSPRAKEN

Zakmes Is voor Esta’s sowieso verboden. En voor de Scouts geldt: een zakmes heb je eigenlijk niet nodig. Wil je toch graag een zakmes meenemen dan mag dat van ons, maar WEES ER VOORZICHTIG MEE. De leiding zal er heel goed op letten dat er alleen verstandig mee omgegaan wordt. Dolken of survivalmessen kun je beter maar direct thuislaten. Een gewoon zakmes zonder al te veel toeters of bellen, is meer dan genoeg.

Afmelden Als je op een bijeenkomst niet kan komen, vinden we het belangrijk, dat je ons dat even laat weten. We hoeven dan met z’n allen niet onnodig op jou te wachten. Even een telefoontje naar je eigen leider of leidster en de zaak is al geregeld. Wij weten dan dat je niet komt.

Ietsje later Het komt regelmatig voor dat we niet precies op de afgesproken tijd klaar zijn, gewoon omdat de middag zo gezellig was en dat we daarom met z’n allen geen zin hadden om al zo vroeg op te gaan ruimen. Een half uurtje is immers al gauw voorbij. Houdt er thuis dan ook rekening mee, dat het wel eens wat later kan worden…

Fiets Elke zaterdag heb je die nodig, want we trekken er meestal op uit. Soms maar een paar kilometer en soms ook wat verder. Zorg dat er in de winterdag ook goed licht op zit, want dan kan het ‘s middags al vroeg donker worden.

Meulebergnieuws Iedere week maken we een verslag van datgene wat we iedere keer doen. In Blitterswijck, Wanssum, Swolgen staat dat in de dorpskrantjes. In de andere dorpen is het lastig om te plaatsen. We proberen het ook wel eens rond te brengen, maar dat is soms lastig. Wil je het nieuws per MAIL ontvangen, stuur dan een mail naar het volgende adres: info@scoutinggroepmeuleberg.nl Ook staat het Meulebergnieuws natuurlijk op onze website!!!!!

Telefoonketen Als we iets belangrijks te vertellen hebben, bellen we elkaar wel eens op. Dat doen we dan met de telefoonketen, waarbij ieder de volgende opbelt. Dit wordt door de speltak opgesteld. MeWl laten we tegenwoordig de berichten via de email lopen!

Lidmaatschap Als jij je opgeeft bij scouting, gaan wij er vanuit dat je voor een heel seizoen lid bent. Je betaalt dus ook contributie over dat hele seizoen. Word je pas lid gedurende het seizoen kan een aangepaste contributie gelden. De penningmeester kan jou precies vertellen hoe dit zit.

Problemen Heb je problemen of zit je ergens mee? Neem dan altijd eerst contact op met je eigen teamleider. Die wil jou heel graag helpen. Lukt dat echt niet, om de een of andere reden, dan kun je nog altijd terecht bij een van de andere teamleiders of bij de groepsbegeleider.

WAT KOST SCOUTING?

Blouse Rond de 30 euro, afhankelijk van de maat. (Eenmalig per speltak van de Welpen, Scouts en Explorers).

Installatie Insignes enzovoorts: zo’n 9 euro (eenmalig per speltak).

Contributie Per jaar 90 euro .
2e lid uit een gezin 85 euro.

Weekendkamp Welpen: ca 15 euro bijdrage voor eten en slapen in een blokhut.
Scouts: ca 10 euro bijdrage voor het eten en kampeergeld.

Zomerkamp 5 nachten: ongeveer 70 euro.
3 nachten: ongeveer 30 euro.

Andere kampen Meulehike (3 nachten): ongeveer 20 euro (eerste weekend in de herfstvakantie).
Intercamp (3 nachten): ongeveer 75 euro (met Pinksteren).

De blouse en de installatie betaal je maar één keer per speltak. De blouse en/of trui met insignes kun je na je scoutingtijd best wel weer aan iemand verkopen.

Opmerking: De bovenstaande prijzen zijn richtprijzen, dat wil zeggen dat ze in werkelijkheid iets af kunnen wijk (iets duurder of iets goedkoper).

 

KAMP

Ieder seizoen gaat er wel een speltak op kamp.

Herfst Vaak is er een beginnersweekend (1 overnachting) voor de Esta’s: een soort kennismakingsweekendje meestal in onze eigen Blokhut. De Scouts en Explorers doen meestal mee met de Meulehike: een gezamenlijke trektocht met rugzak. De hike is met een of meer andere groepen uit de buurt (3 overnachtingen).

Winter De scouts hebben het weekend na Sinterklaas een winterweekend, samen met de scouting uit Leunen en Wellerlooi.

De Explorers overwinteren tijdens een winterweekend ook met de tent. Daar word je hard van, zeggen ze. Ja ja, als het maar hard genoeg vriest… Wel altijd heel erg leuk (1 overnachting).

Voorjaar De Welpen hebben dan een kampje in de buurt. (2 overnachtingen)

Intercamp Een internationaal kamp met Scouts uit onder andere Amerika, Canada, Duitsland, Frankrijk, Engeland en… de gemeente Meerlo-Wanssum! Dit kamp wordt met Pinksteren gehouden meestal ergens in Duitsland of in de Benelux. Hier kunnen Scouts en Explorers tot 16 jaar naar toe. (3 overnachtingen)

Zomerkamp Voor de welpen een kamp met 3 overnachtingen ergens niet te ver weg.
De Scouts vertrekken meestal op een zaterdag en komen weer terug op de woensdag erna (5 overnachtingen). Waar we overal geweest zijn? In Broekhuizen, IJsselstein, Zutendaal (België), Roggel, Deurne, Munstergeleen, Lommel (België) en nog vele meer.
De Explorers hebben hun eigen zomerkamp, ergens ver weg.

Voor elk kamp sturen we een brief naar jou, “de kampbrief” waarin precies staat wat er te doen is, waar we kamperen, contactadressen enzovoorts. Ook staat er in wat je mee moet nemen (de PUK, zie de volgende bladzijde).

PUK (PERSOONLIJKE UITRUSTING VOOR HET KAMP)

Als je op kamp gaat zul je zelf je eigen spullen mee moeten nemen. Voor een weekendkamp heb je meestal veel minder nodig dan voor een hele week zomerkamp. Over kleren, washandjes en extra sokken gaan we het nu niet hebben. Dat regel je zelf maar thuis. Wel over de wat duurdere dingen.

Slaapzak Misschien heb je die al. Heb je al geoefend hoe je die het best zo klein mogelijk op kunt rollen zodat hij gemakkelijk ingepakt kan worden? Als je er nog geen hebt kun je er misschien eentje lenen of zelfs kopen. Onze ervaring is dat een slaapzak vooral moet beschermen tegen koude nachten.

Luchtbed Is lekker zacht om op te slapen. Maar is daarbij ook wel wat zwaar om mee te nemen als je ooit eens met een rugzak op weg gaat. En je moet lang blazen…

Iso-matje Is van speciaal materiaal gemaakt dat je moet beschermen tegen optrekkende kou. Het ligt wel harder, maar is gemakkelijk mee te nemen. Ook een “eiermatje” (schuimrubber) is licht van gewicht, isoleert en als je het strak oprolt is het ook niet zo dik om mee te nemen.

B.M.B. Zo noemen we het eetgerei: bord, Mok en Bestek. Het moet wel tegen een stootje kunnen. En niet te klein van formaat!

Zaklamp Die hebben we ‘s avonds in de tent nodig of soms voor een avondspel. Zorg dat de batterijen voldoende vol zijn of neem anders een paar reserve mee. Denk niet van: och de anderen……. want je zult net zien dat jezelf…..

Regenkleding Voor een fikse regenbui of een druilerige regendag is het verstandig als jij je waterdicht kunt inpakken.

Extra deken Afhankelijk van het weer is het best wel lekker als je voor die koude nachten nog een extra (wollen) deken bij je hebt. Er is niks vervelender dan slecht geslapen te hebben, omdat je het zo koud had. Schat zelf maar in of het nodig is of niet. Ook als je gewend bent met een kussen te slapen kan een klein kussentje soms aangenaam zijn.

Kostbaarheden Zoals een fototoestel, verrekijker en muziekinstrument mag je altijd meenemen, maar zorg er wel voor dat het goed en veilig opgeborgen is.

Rugzak Als je alles bij elkaar hebt verzameld stop je al je bagage in één grote reistas, plunjezak of rugzak. Het slaapmatje en de slaapzak mogen apart, maar het liefst NIET in een vuilniszak. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat de vuilniswagen ‘s woensdags vertrekt met…

Uiteraard is het vanzelfsprekend dat je al je eigen spullen gemerkt hebt, óf met een merkje in je kleding en slaapzak, óf gekerfd óf met een likje verf. Liefst niet met een plakbandje, want dat wil nog wel eens los gaan zitten. Of het wordt zo’n vieze troep bij het afwassen!

Maak een lijst met alle spullen die je meeneemt, zodat je ook weer weet wat je mee terug moet nemen. Ook voor de verzekering is het handig om te weten wat je bij je had.

Mocht je nog vragen hebben over PUK-zaken, dan kun je altijd bij je teamleider terecht.

Gedragscode Leiding

Als vereniging hebben we ervoor gekozen om geen vertrouwenspersoon aan te stellen.
Mochten er problemen zijn waarmee je niet naar de leiding kunt dan kunnen deze worden voorgelegd aan het bestuur.
Met deze informatie wordt discreet omgegaan en wanneer nodig wordt er een extern vertrouwenspersoon ingeschakeld via scouting Nederland.

Natuurlijk hanteerd scoutinggroep de Meuleberg een gedragscode voor de leiding.
Hieronder kun je het bestand vinden met de gedragscode.

Gedragscode